preloader

PR menadžer u općini Karpoš

Ako sublimiram sedam mjeseci unatrag, što smo mi, kao lokalna vlast radili za vrijeme pandemije, mogu nakratko reći: utrka s pošasti, bitka za zdravlje. Još tokom veljače-ožujka pokušali smo anticipirati moguća zbivanja na planu dolazeće pandemije. Počeli smo u startu raditi na preventivi. Odmah nakon formiranja kriznog stožera u našoj općini, počeli smo sa masovnom dezinfekcijom javnih površina, pristupa u javnim ustanovama (ambulante, pošte…), ulazima u kolektivne stambene zgrade (preko 1.000 u sedam-osam navrata). Vrlo često i prije nego što državni krizni stožer objavi mjere restrikcija, mi smo poduzimali interventne mjere prevencije i to s našim timovima za održavanje čistoće i za zaštitu i spašavanje.

To je značilo opskrba prehrambenih i higijenskih sredstava za građane u socijalnom riziku, stare i iznemogle osobe. U tu svrhu formirali smo ljudske patrole zajedno sa volonterima Crvenog križa, kao i redarske službe, ispred velikih marketa. U vrijeme karantene i zabrane kretanja preko internet stranice općine, te preko svih kanala komunikacije (FB, Twitter, Instagram) na dnevnoj osnovi smo davali priopćenja i upute građanima gdje i kome da se obrate za pomoć i potrebe. Općtina je online izdavala dozvole za rad u indivudulanom gospodarstvom (dozvoljeni termini za ruralne radove, uzgajanje pčela i sl.), kao i servisne usluge, online narudžbe hrane i lijekova i sl.

Svaki poduzeti korak se pravovremeno komunicirao s građanima kako preko interneta, tako i offline, preko priopćenja u svih 14 urbanih i mjesnih zajednica na našem teritoriju, s ciljem da što veći broj stanovnika bude na vrijeme obavešten o svim poduzetim mjerama zaštite, s čim smo jačali i osjećaj zaštite i sigurnosti u vrijeme krize.

Istodobno smo u suradnji sa ambasadom (Češke), NVO i drugim međunardonim organizacijama dijelili besplatno zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva u ruralnim i perifernim dijelovima općine. Tokom ljeta preventivno smo radili na pripremi rada odgojno-obrazovnih institucija pod ingerencijom naše općine: vrtići i osnovne škole. Odradili smo dezinfekciju svih 10 vrtića i pripremili online nastavu svih 10 osnovnih škola. Provjeravali smo internet vezu, opskbljavali s IT opremom škole, nastavnike i sl. Konačno i u susret drugom pandemijskom valu, rebalansirali smo općinski proračun u svrhu prevencije dolazeće krize: u nekim segmentima smo peterostruko povećali budžet za dezinfekciju javnih ustanova u našoj nadležnosti na račun izostavljenih i neprioritetnih rashoda.

Ono što je konačno najvažnije s humanog i komunikacijskog aspekta je poruka „Bliže ljudima“ koja se treba poslati svim stanovnicima Karpoša da i u ovakvim iznimnim kriznim trenucima nisu sami, da neko (njihova općina) brine za njih. Zajedno ćemo prebroditi sve.