preloader

Načelnik Općine Čapljina

Dr. Smiljan Vidić rođen je 21. 10. 1963. godine u Čapljini gdje je završio  Klasičnu gimnaziju. Nakon srednje škole upisao je Medicinski fakultet u Sarajevu, gdje je i diplomirao 1990. godine s odličnim uspjehom. Pripravnički staž odradio je u Mostaru te se zaposlio u Domu zdravlja Čapljina. Sudjelovao je u obrani države u svojstvu aktivnog liječnika na bojišnici sve do kraja rata u Bosni i Hercegovini.

  1. godine počeo je raditi u Kliničkoj bolnici Mostar, a iste godine upisao je specijalizaciju u Zagrebu (Republika Hrvatska) koju završava 1998. godine.

Kao specijalist interne medicine radi od 1998. godine u Klinici za unutarnje bolesti Kliničkog sveučilišnog centra Mostar (BiH), usporedno sa stručnim usavršavanjem nastavlja znanstveno usavršavanje, postdiplomski studij, magisterij i aktivan je sudionik brojnih europskih i svjetskih kongresa i stručnih seminara.

  1. godine na demokratskim izborima u Bosni i Hercegovini osvojio je prvi mandat u svojstvu načelnika općine Čapljina iznimnom većinom glasačkog tijela. Stanovnici općine Čapljina svoj glas dali su upravo dr. Vidiću zbog njegove iznimne ljudske povezanosti i osobnog doprinosa svim stanovnicima općine. Od tada je načelnik, glavni menadžer i voditelj brojnih projekata u općini Čapljina.

 

Najznačajniji provedeni projekti: izgradnje kuća za izbjeglice i povratnike – investicija vrijedna 8.200.000,00 EUR; Izgradnja gradskog vodovoda na području općine Čapljina. Investicija vrijedna 15.000.000,00 EUR; Izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih škola: Čeljevo, osnovna i srednja škola Čapljina, Izgradnja sportskih terena i balona. Investicija vrijedna 1.500.000,00 EUR; Izgradnja tehničkog vodovoda za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Investicija vrijedna 1.000.000,00 EUR; Izgradnja i rekonstrukcija lokalnih cesta. Investicija vrijedna 1.150.000,00 EUR; Proširenje kanalizacijske mreže. Investicija vrijedna  900.000,000 EUR; Čapljina je prvi grad u Bosni i Hercegovini u koji je u cijelosti  pokriven video nadzorom.

 

Dr. Smiljan Vidić obnaša početak trećeg mandata u svojstvu načelnika u interesu svih žitelja. Njegov angažman prepoznat je od strane ne samo stanovnika nego i stručne i znanstvene javnosti u svojstvu brojnih priznanja. Pobrojat ćemo neke:  2012. Načelnik regije – od strane Direkcije za INM jugoistočne Europe poradi doprinosa u razvoju općine, stvaranju pozitivnog i sigurnog ambijenta za razvoj poduzetništva, bolji život i razvoj turizma;  2015.  Europski načelnik i 2016. Čapljina europski grad – od strane Europskog pokreta Bosne i Hercegovine, 2017. Green Awards Čapljina Municipality – od strane United States Embassy u BiH (elektronski izbor kroz web platformu koji je bio otvoren za sve stanovnike regije); Certifikat za angažman na doprinosu umrežavanju Općina i Gradova te zajedničkoj razmjeni znanja i iskustava od strane Skupštine saveza Gradova i Općina Federacije Bosne i Hercegovine u periodu od 2012. do 2016. godine; 2016. Top lokalna zajednica za investiranje u BiH od strane Europskog pokreta Bosne i Hercegovine, brojne zahvale za osobni doprinos vezan za pomoć građanima u područjima pogođenim poplavama 2014. godine (u BiH posebno izdvajamo općinu Domaljevac), Projekt obnove stare pruge Ćiro, Europa za građane – potpisan ugovor s Općinom Sračinec i realizirana dugoročna suradnja s 8 općina i gradova u sklopu mreže “I Care for Europe”, GAP (Governance Accountability Project,  financirano od strane USAID, Sida i EKN) faza 1, GAP (Governance Accountability Project financirano od strane USAID, Sida i EKN)  faza 2,  Hilfswerk (realizirani projekti za povratnike i izbjeglice), uspostavljanje centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina – financirano od strane Europske unije čiji je sadašnji status još uvijek u procesu.

 

Društveno odgovorni angažman, aktivno sudjelovanje i realizacija europskih inicijativa i projekata koji služe za zbližavanje i poslovnu suradnju regije za dobrobit sviju je glavna odrednica u radu dr. Smiljana Vidića.