preloader

Ul / Ux Designer

Novinar, stručnjak za komunikaciju u javnom sektoru EU, potpredsjednik EAPO&IC-a

Alessandro Butticé rukovoditelj je odjeljenja u Općoj upravi za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća Europske komisije.

Radio je kao voditelj Odjela za komunikacije (2013/2015) i ljudske resurse (2015/2017), savjetnik za borbu protiv prijevare i sigurnosti u Općoj upravi poduzeća (12/13); savjetnik za politiku (2012), voditelj jedinice “Direktni izdaci i vanjska pomoć” u okviru Uprave za operacije i istrage (2009-2012), te kao voditelj jedinice “Glasnogovornik, komunikacije i odnosi s javnošću” i glasnogovornik (1999.-2009.) Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF). Kao brigadni general (umirovljeni) u talijanskoj Financijskoj zaštiti (tal. Guardia di Finanza), vodio je istražne postrojbe koje se bave organiziranim kriminalom, financijskim, ekonomskim i slučajevima vezanim uz droge. Održao je i dužnosti zamjenika šefa ureda za medije i glasnogovornika u Nacionalnom stožeru Financijske zaštite.

Od 2001. do 2009. stvorio je, oživljavao i upravljao “OLAF mrežom za komunikaciju protiv prijevara” (OAFCN), koja uključuje voditelje komunikacija policijskih snaga, carinskih i pravosudnih službi iz država članica EU. OAFCN pomaže novinarima u sprečavanju antisocijalnog ponašanja i zločina protiv Europske unije, a također pomaže planiranju zajedničkih inicijativa, poput promicanja borbe protiv prijevare kroz televizijske programe EU, kako bi se smanjio jaz koji odvaja EU od svojih poreznih obveznika.

Dobitnik je nagrade “Komuniciranje Europske unije (Sektor javne uprave)” u kategoriji nagrade “Međunarodno novinarstvo: izvjestitelj” u Italiji 2009. Donirao je novčanu nagradu Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ) koja će se koristiti za pružanje podrške novinarima i ljudima u medijima koji zahtijevaju pravnu podršku pred nasiljem i zastrašivanjem u njihovom radu. Suosnivač je i potpredsjednik Europskog udruženja ureda za medije i institucionalno komuniciranje (EAPO&IC).

Tijekom svog sveučilišnog obrazovanja, Alessandro Butticé stekao je više diploma, uključujući magisterij iz prava, magisterij ekonomije i trgovine te magisterij znanosti u ekonomiji i financijskoj sigurnosti. Završio je postdiplomski studij novinarstva i masovne komunikacije.

Skill

Designer
65%
Graphics
75%
Developer
88%
Photographer
95%

Contact

    :