preloader

Bosna i Hercegovina

Jedan od najkompleksnijih ustroja organizacije javne uprave i javnog sektora na svijetu svakako je onaj u Bosni i Hercegovini. Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ili Daytonski sporazum naziv je mirovnoga dogovora iz baze zračnih snaga Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, SAD, o uređenju Bosne i Hercegovine nakon rata 1992.-1995. Glavni su potpisnici bili Alija Izetbegović (predsjednik Republike BiH), Slobodan Milošević (predsjednik Republike Srbije, Srbija i Crna Gora, ondašnja SR Jugoslavija) i Franjo Tuđman (predsjednik Republike Hrvatske), predstavnici triju država nastalih iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te glavni američki pregovarač, veleposlanik Richard Holbrooke i general Wesley Clark. Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Najveći uspjeh Daytonskog sporazuma je što je njime okončan rat. Francuska je čuvar originala Daytonskog sporazuma.
Upravo zbog velike međunarodne prisutnosti, zaposlenici u javnoj upravi Bosne i Hercegovine imali su mogućnost najbolje edukacije na području odnosa s javnošću zahvaljujući brojnim edukacijskim programima koje su financirale različite vlade na različitim područjima. Nažalost, najveća pogreška u procesu edukacije za predstavnike javnog sektora na području odnosa s javnošću bila je što edukacijski programi nisu bili dovoljno kontinuirani za predstavnike političke javnosti koji danas nedovoljno vrednuju ovu struku. Grad Bihać je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je kroz digitalnu platformu građanima predstavio financijsku transparentnost proračuna.
FOCUS konferencije održale su se na području općine Ilidža koja je povezana sa gradom Sarajevom i dio je Sarajevskog kantona. Konferencija predstavlja sadržajno i organizacijski povijesni događaj za Bosnu i Hercegovinu, budući da je to bila prva konferencija fokusirana na komunikaciju u javnoj upravi održana u Bosni i Hercegovini.
Upoznajte se s programom i predavačima FOCUS konferencija do sada organiziranih u Bosni i Hercegovini.